Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Danas, 11. lipnja, povodom proslave patrona župe Prozor – Presvetog Srca Isusova, kao što je...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, župa Prozor slavi svoj patron. Svečano euharistijsko slavlje s...
article thumbnail  Ove godine je malo ranije bio Uskrs, a prema Uskrsu se ravna i svetkovina Presvetog Srca Isusova....
article thumbnailDanas, na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, u župnoj crkvi Presvetog Srca...
article thumbnail  Danas slavimo svetkovinu presvetog Tijela i krvi Kristove, Tijelovo ili kako se još u našem narodu...
article thumbnail  U nazočnosti kumova, roditelja, rodbine, prijatelja te okupljenih vjernika u župi Presvetog Srca...
article thumbnail    Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor, tijekom svečanog euharistijskog slavlja upriličena Prva...
article thumbnail  Svim dragim župljanima i ljudima dobre volje! Uskrs, je! Čudesni događaj, neviđena svetkovina ljubavi...

 

Na Nedjelju muke Gospodnje; na Cvjetnicu, spominjemo se Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, nekoliko dana prije njegove muke i smrti. Možda se netko pita: Kako to: sad u procesiji slavimo Isusov pobjednički ulazak u Jeruzalem; radujemo se i pjevamo, a na Sv. Misi, počinjemo naviještati Muku? Ogromna je većina Židova Isusova vremena, Mesiju zamišljala kao Kralja i Vojskovođu, koji će Izraelski narod svojom moću i božanskom vlašću, osloboditi od ropstva i podložnosti rimskoj vlasti i ponovno uspostaviti mir u zemlji; darovati narodu slobodu, obilje i puninu života kao u vrijeme slavnoga kralja Davida.

Mnogi su od njih u Isusovim govorima i čudesima, vidjeli potvrdu takvoga njihovog očekivanja. Danas znamo da se kroz stoljeća do Isusova vremena, slika očekivanog Mesije izobličila. Svi proročki navještaji trpljenja, muke i smrti, kao da su iščezli; kao da nisu bili zapisani, a bili su... Zbog iskrivljene slike Kristove, u narodu su pobuđena nestvarna očekivanja, stoga je prijetila opasnost velike sablazni, velikog razočaranja, kada se susretnemo s Kristom koji ima trpjeti, koji je slab; s Čovjekom Boli koji ima biti mučen i ubijen – a to znači i mogućnost zastranjenja i otpada.

Na početku navještaja Muke, Juda se sa svećenicima pogađa za Isusovo izručenje. Čini se da je spomenuto razočaranje; ta sablazan kod njega već tada bila na djelu. Kako znamo, ta ga je iskrivljena slika o Kristu dovela do razočaranja, do sablazni, do izdaje. Iako je bio jedan od Dvanaestorice, završio je kao izdajnik i otpadnik od vjere i života.
Kakva je tvoja slika Krista i kako ga ti vidiš dragi slušatelju i slušateljice; što ti od Njega očekuješ i čemu se nadaš..? Mnogi kršćani danas svoju vjeru žive osrednje ili mlako. Umiruju se mišlju da i drugi isto tako žive; a zadovoljni su što oni u vjeri ne pretjeruju; što nisu fanatici nego normalni ljudi. Ako takve zapitaš da ti reknu nekoliko rečenica o Isusu i o Njegovoj važnosti za čovjekov život; za njihov život, nakon neugodne stanke i zbunjenosti, počnu se smiješiti i misliti da se šališ… U pozadini toga je nepoznavanje svoga Spasitelja; Onoga koji je u mukama umro da bismo mi imali izbor za život…
Pogledajmo one, Isusu najbliže; one koji su s njime svakodnevno živjeli; jeli, pili; one koji su gledali njegova čudesa i slušali njegove riječi. Uočimo njihovu pospanost i nepripravnost u Vrtu, za vrijeme Isusove agonije, a posebno kad su Isusa uhitili – svi su se prestrašili i razbježali!
Pogledajmo svećeničke glavare, zakonoznance i narodne starješine kako – umjesto da u Isusu prepoznaju Mesiju te da budu pravedni i sveti – pošto-poto žele Isusa pogubiti. Primijetimo također kako se narod – počesto slika onih koji u vjeri ne pretjeruju – koji je pri Isusovu ulasku u Grad pjevao i kliktao: Hosana Davidovu Sinu i Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje, sada prometnuo u svjetinu te poklike i pjesmu zamijenio psovkama, kletvama i nasiljem, urlajući: Hoćemo Barabu i Raspni! Raspni ga!
Današnji nam navještaj Muke daje spoznati kako je čovjek slab, nestalan; kratkog pamćenja i nevjeran te da je potreban Božjega smilovanja, oproštenja, milosti i ljubavi. U tom okviru trebam pronaći i sebe te to priznati i Bogu i sebi. Ako su se kukavički i loše ponijeli ili otpali oni koji su s Isusom živjeli, kako se ti u zao čas misliš održati, ako već sad živiš mlako svoju vjeru?
Potrebno je Isusa osobno susresti i upoznati; otkriti kakav je, te s njime i prema Njemu izgrađivati osobno prijateljstvo, a to znači dopustiti Mu da te promijeni onako kako On hoće, a ne kako to tebi odgovara. To što i kako On hoće izraženo ti je Svetim pismom, posebno Novim Zavjetom.
Mnogi vjernici našega vremena nisu zainteresirani ni za Boga ni za njegovu riječ; ne zanima ih ni Njegovo kraljevstvo niti njegova milost, nego grade svoje malo kraljevstvo na zemlji. Takvi su vjernici opisani u prispodobi o Kralju koji šalje svoje sluge da pozovu uzvanike na kraljevsku gozbu, a ovi se pokazaše nedostojnima jer su bili zabavljeni i zaokupljeni zemaljskim stvarima te nisu prepoznali dostojanstvo na koje ih Kralj poziva i čast koju im hoće iskazati.
U nedjeljnomu navještaju Muke, Gospodin nam poručuje da nema Uskrsne radosti, bez sablazni Križa; nema života milosti bez smrti grijeha; nema života vječnoga, bez vremenite smrti. Ako ne kreneš za Isusom; ako ne uzimaš svakodnevno križ svoj i ne trudiš se ići za njim, kako možeš znati gdje stanuje i kako tamo prispjeti. Ako Ga nisi za ovoga života upoznao kao živu Osobu i sprijateljio se s Njime, kako se nadaš kod Njega se nastaniti?!
Dragi prijatelju i prijateljice, započinje Veliki tjedan u kojemu se odvijaju najuzvišenije tajne naše vjere; tajne po kojima nam je ponuđeno spasenje, ako ih upoznamo, prigrlimo i u njima sudjelujemo. Isus te ljubi i zove te; strpljiv je i čeka te da ti oprosti; da te zagrli... Obrati se, kreni za svojim Otkupiteljem i živi novim – Njegovim životom – AMEN!

p. Siniša Štambuk, rv

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com