Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Župljani Župe Prozor danas su se pridružili akciji „72 sata bez kompromisa“ te su mladi...
article thumbnail  U župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i molitva na grobovima svojih...
article thumbnail  Danas, na Dvadesetičetvrtu nedjelju kroz godinupočetak nove školske, ali i vjeronaučne godine u...
article thumbnail    Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen Dan posvete župne crkve i upriličen je već...
article thumbnail  Danas, tijekom misnih slavlja (kako u župnoj crkvi u Prozoru tako i filijalnoj crkvi na Lugu)...
article thumbnail Nastavljajući drevnu tradiciju, danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv....
article thumbnail  Iako je ovogodišnji svečani ispraćaj maturanara Srednje škole Prozor bio predviđen u svibnju, zbog...
article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...

Oko 1200. g. pr. K. Mojsije, židov visoke egipatske naobrazbe, na poticaj i pomoć Božju izvodi židovski narod iz egipatskog ropstva. Po uzoru na sve (ondašnje) slobodne i nezavisne narode, Mojsije uz Božju asistenciju sastavlja "Ustav" slobodnog Božjeg naroda. I svaki narod i pojedinac koji bi htio biti dijelom Božjeg naroda mora poštivati Božji Ustav koji se uobičajenije zove "Deset Božjih zapovjedi" ili "Dekalog" (grč. deka logoi = deset riječi).

 

Deset zapovijedi predstavlja objavljeni Božji zakon po kojemu je na brdu Sinaju Bog dao svome izraelskom narodu potrebne uredbe. Od davnina posebno mjesto zauzima Deset zapovijedi ili Dekalog (Knjiga Izlaska 20,1-17 i Ponovljeni zakon 5,6-21). Deset zapovijedi, zapravo, predstavljaju temeljna ćudoredna načela koja su od neizmjerno velikog značenja ne samo u izraelskoj religiji nego i u drugim religijama svijeta kao što su kršćanstvo i islam. U tih Deset zapovijedi sažete su, zapravo, najbitnije ćudoredne odrednice kojih se svaki čovjek mora pridržavati ako želi biti čestit pred Bogom i pred ljudima. Ta su ćudoredna načela, izražena u pozitivnom i negativnom obliku, izraz čovjekove naravi.
Na pitanje: „Što je kršćanstvo?“, jedan je mladić odgovorio: „Kršćanstvo je ono što se ne smije!“ Mnogi misle tako, a kada ih se upita što je razlog tomu, vrlo često se navede Dekalog ili Deset Božjih zapovijedi. Pod tim izrazom mnogi razumiju teret koji je izvana nametnut čovjeku, te misle da bi se ljudi drugačije ponašali kad ne bi bilo tih zapovijedi. Time se Božje zapovijedi obezvrjeđuju.

Deset zapovijedi označava direktne Božje riječi koje je On sam objavio i zapisao, za razliku od ostalih zapovijedi koje je zapisao Mojsije. Deset zapovijedi Bog je objavio svom narodu kada ga je izveo iz egipatskog ropstva. Zato Deset zapovijedi označava uvjete za život oslobođen od ropstva grijeha. Dekalog je put života. Bog je svom narodu darovao Deset zapovijedi i Zakon, a oni su sastavni dio Saveza što ga je Bog sklopio sa svojima. Po sklapanju saveza Božji narod je postao njegova baština; njegova predraga svojina. Zato kada gledamo Deset zapovijedi u strogom smislu, one nisu nametnute Božjem narodu nego je njihovo obdržavanje i vršenje plod zahvalnosti Bogu što je stao u zaštitu naroda.

Deset zapovijedi izriču osnovne čovjekove dužnosti prema Bogu i prema bližnjemu. One su nepromjenjive te vrijede za sva vremena i na svakom mjestu. Deset zapovijedi najdublje su urezane u ljudska srca. Vršenjem Božjih zapovijedi vjernik se povezuje sa samim Bogom koji ga čini vrijednim postojanja.
{mosimage}Deset Božjih zapovijedi ne zapovijedaju konkretno, već više općenito, baš kao što se i ustavi država ne bave konkretnim zakonima već općenito govore o pravima i dužnostima. Tako ih dijelimo na dva dijela: prve tri zapovijedi tiču se našeg odnosa prema Bogu, tj. utemeljuju Božji autoritet, što je važno za utemeljenje vrijednosti svih zapovijedi, a ostalih sedam zapovijedi tiču se našeg odnosa prema čovjeku (drugima i sebi). To je kao deklaracija o ljudskim pravima i dužnostima. Zapravo, Deklaracija o ljudskim pravima ima svoj temelj upravo u deset Božjih zapovijedi.

Sve zapovijedi međusobno su povezane i jedna o drugoj ovisne. Zato je nemoguće i jednu od zapovijedi zanemariti. Deset zapovijedi savršeno objedinjuju vrhunaravni i društveni život čovjekov. Slobodno možemo zaključiti da su sve zapovijedi Dekaloga pristupačne i samom ljudskom razumu. Evo kako su poredane:

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!
2. Ne uzimaj imene Gospodina, Boga svoga, uzalud!
3. Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji!
4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!
5. Ne ubij!
6. Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!
8. Ne reci lažna svjedočanstva na bližnjega svoga!
9. Ne poželi žene ni muža bližnjega svoga!
10. Ne poželi nikave stvari bližnjega svoga!

Dekalog ima veliko teološko značenje za Savez. On je jednostavno „povelja Saveza“ i u Ponovljenom zakonu naziva se jednostavno „berith“, odnosno Savez. U njemu je snažno izražen odnos Boga prema Izraelu i Izraela prema Bogu. U njemu se Jahve otkriva Izraelu kao Bog osloboditelj koji je Izraela „oslobodio iz Egipta“, vodio ga kroz pustinju i uveo u obećanu zemlju. Zapovijedi u Dekalogu upute su Boga Spasitelja koji želi da narod dođe do spoznaje istine, do spasenja, do punine života. Tora ili „Zakon“ za Izraela je nešto što spašava, upućuje ga na put spasa. Tora su jednostavno Božje upute koje čovjeku pomažu da nađe pravi put i da na pravom putu dođe do Boga.

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com