Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Drugi ovogodišnji tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i...
article thumbnail  Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, važnog vremena crkvene godine, koje traje šest...
article thumbnail  Kako činimo svake godine, tako će i ove biti prilika sudjelovati u Tečaju priprave za brak za...
article thumbnail    Danas, 6. siječnja, u župi Prozor svečano je proslavljena svetkovina Bogojavljenja (Sveta tri...
article thumbnail  Prema podacima koji su prikupljeni tijekom božićnog blagoslova obitelji u župi Prozor,...
article thumbnail  Misu zahvalnicu na Silvestrovo, u prozorskoj župnoj crkvi sa početkom u 17 sati uz koncelebraciju Ljube...
article thumbnail  Ove godine smo u potpuno drukčijim okolnostima nego svih dosadašnjih, dočekali Božić. Umjesto sv....
article thumbnail  Poštovani i dragi prijatelji, Evo još jedan Božić. Poseban i u posebnim okolnostima. Okruženje nimalo...

 

 

Svim članovima Župe Presvetog Srca Isusova

Poštovani i dragi prijatelji!

Što god mislili o vremenu u kojem se nalazimo i snalazimo, ono nije normalno. Sve je drugačije i mimo logike na koju smo naučili živeći život svadodnevice kroz desetljeća. Govorim i o vlastitom iskustvu. Bilo je teških kušnji, pa i rata, ali ovako nešto nije! Ne znam što bih rekao na sve ovo! Patim se zajedno s vama i molim Boga da sve ovo što prije prođe!

Zato nam je u našoj tradiciji priprava na dolazak novog vremena i novih zbivanja predstavljen u rođenju Djeteta! Isusa – Božiću. Iščekujemo njegov dolazak – adventus – došašće!

Novost novoga vremena nije u drugačijem prepravku iste stvarnosti, nego novo iz temelja! Nije popravak i ispravak netočnosti i krivih i krivudavih puteva, nego rad, gradnja i izgradnja sasvim nove stvarnosti ponikle iz Duha i darova kojima nas je obdario Gospodin. Pa kad je On došao, onda je došlo vrijeme da se novost ostvari, po nama i po nacrtu Božjem, koji za sebe reče da je Put, Istina i Život!

U hrvatskom jeziku pût je tijelo. Isus je upućen, to jest utjelovljen, njegov Duh je putem tijela upućen u životnu stvarnost kao i svaki čovjek, tako da egzistira, jest i postoji. Zato je On i čovjek osoba (persona, od grčke riječi prosopon što znači maska, tj. vidljivo predstavljanje nevidljive stvarnost, duha), postojanje (egzistira, jest, postoji, ja jesam) i institucija (in situ stare, biti na određenom mjestu u prostoru, jednostavno u po(zi) stojati). Ovo su temelji iz kojih se očituje istina. Istina se ukazuje u susretu. Stvarnost dobiva sasvim novi smisao u susretu dviju osoba. Istinitost njihovih razloga susreta su neodoljiv poziv da se tako ostvaruje život. Da se nešto događa, da je to moj i tvoj, naš zajednički projekt koji oživljava, biva, jest, postoji.

Mnoge ljudske umotvorine su praktične naravi i kratkog korisnog daha, pa i kad nisu korisne, hvala Bogu da su kratkog daha. Najviše su konzumističke. Potroše se. Pa se čini da se i čovjek troši, i to na očigled. Je li to istina?

Sad se vidi kako je važno, koji put, koja istina i koji život?

Ne bi li mladost trebala biti vrhunac puti? Najsavršenije tijelo! Zašto ili za što!?

Nije li zrela dob najproduktivnija? Kojim i kakvim plodovima?!

Ne bi li starost trebala biti vrhunac mudrosti oplemenjena dobrim učincima i životnim iskustvom?!

I dođe korona virus, koji postade put, istina i život i (ne)ljudi to nazvaše NOVO NORMALNO!

Dragi prijatelji, ne postoji prolaznost, nego vrijeme koje teče, a mi prolazimo! Kamo? Kuda? I na koncu, Gdje?

Put je stvaranje, istina je rađanje, a život je ostvarenje rođenoga za savršen život u vječnosti. Kako smo stvoreni, rođeni, tako smo i vođeni! Evo zašto je za nas Isusovo utjelovljenje, njegovo rođenje i njegov život, put, istina i život. Jer je on vječnost, a za čovjeka je to nemoguće, ali njemu jest moguće, a da to bude i nama, posta nam Put, Istina i Život! Ako ga susretnemo i uputimo se s Njim u Život.

Ako nismo do sada ovog Božića se uputimo s Njim u Život. Nikad nije kasno, jer nas je za vječnost stvorio!

Neka je svima radosna priprava za taj događaj!

Svako dobro vam želi vaš Župnik!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com