Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Župljani Župe Prozor danas su se pridružili akciji „72 sata bez kompromisa“ te su mladi...
article thumbnail  U župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i molitva na grobovima svojih...
article thumbnail  Danas, na Dvadesetičetvrtu nedjelju kroz godinupočetak nove školske, ali i vjeronaučne godine u...
article thumbnail    Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen Dan posvete župne crkve i upriličen je već...
article thumbnail  Danas, tijekom misnih slavlja (kako u župnoj crkvi u Prozoru tako i filijalnoj crkvi na Lugu)...
article thumbnail Nastavljajući drevnu tradiciju, danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv....
article thumbnail  Iako je ovogodišnji svečani ispraćaj maturanara Srednje škole Prozor bio predviđen u svibnju, zbog...
article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...

Zora polako sviće, hladni zrak nas razbuđuje. Sjedamo u bus i krećemo na naš drugi izlet ove godine, a izabrali smo grad Sarajevo. Voditelj nas 50-ak bio je naš župski vikar, don Josip Knežević. Na samom početku uslijedila je molitva za sretan put, ali i sretan povratak kući. U busu je bilo pomalo napeto, jer nitko nije htio konkretno o tom pričati, ali su svi potiho u sebi razmišljali o ovotjednom događaju i brutalnom ubojstvu učenika KŠC-a Denisa Mrnjavca.

 

Sve se to pokušalo zaboraviti pjesmom... Naše prvo odredište, po dolasku u Sarajevo, bio je Karmel. Tu smo obišli samostan Karmel, gdje smo slavili zajedno sa našim kapelanom i sestrama karmelićankama svetu misu, te smo obišli crkvu koja je u sklopu samostana, a i lijepo su nas dočekale sestre karmelićanke. To je za sve nas bilo jedno lijepo iskustvo jer je većina nas bila tek prvi put u takvom samostanu.
Nakon tog obilaska uputili smo se prema Nadbiskupskom Ordinarijatu u posjet našem vrhbosanskom nadbiskupu Vinku kardinalu Puljiću. Tu su nas dočekali naš bivši župnik, sada vikar za personal, preč. Marijan Pejić i naš budući mladomisnik, biskupov tajnik don Dragan Jurić, đakon. Kardinal nam je uputio riječi dobrodošlice, a nakon tih riječi rekao je kako se s nama mladima lijepo osjeća jer u nama vidi budućnost, ljude karaktera i ljude savjesti. Ispričao nam je ukratko povijest nadbiskupije.
U prostoriji, u kojoj nas je primio, mogli smo vidjeti slike svih nadbiskupa: Stadlerovu, Šarićevu, Alaupićevu, Čekadinu, Jozinovićevu i sliku današnjeg nadbiskupa Vinka kardinala Puljića. Na samom kraju tog susreta Nadbiskup nam je darovao Novi zavjet, jer je ova godina, godina Biblije.
Iz Ordinarijata krenuli smo prema katedrali na grob prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera gdje smo se pomolili. Iz katedrale smo otišli u bogosloviju na kratki odmor, a nakon toga posjetili smo Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Tu nas je dočekao vlč. dr. Šimo Maršić, koji nas je upoznao o radu Centra i o projektima na kojima rade mladi. I kao zadnji posjet našeg izleta, manja je grupa otišla posjetiti KŠC i upisati se u Knjigu Žalosti. Razmišljajući o tom brutalnom ubojstvu mladog učenika Denisa po glavi su mi se premotavale Nadbiskupove riječi koje je uputio jedne prilike nama mladima da je u ovom gradu (u ovoj zemlji) potrebna nova generacija branitelja, koja će u ovoj zemlji nasilnih ljudi, zemlji nepravde, graditi zemlju mira, ljubavi i pravde.
Nakon obilaska, mi mladi imali smo slobodno vrijeme, a u večernjim satima slijedio je povratak kući. Bio je to susret s kojeg smo svi ponijeli blagoslov, nakon kojega ćemo nastaviti širiti mir i radost.

 

 

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com