Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Župljani Župe Prozor danas su se pridružili akciji „72 sata bez kompromisa“ te su mladi...
article thumbnail  U župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i molitva na grobovima svojih...
article thumbnail  Danas, na Dvadesetičetvrtu nedjelju kroz godinupočetak nove školske, ali i vjeronaučne godine u...
article thumbnail    Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor proslavljen Dan posvete župne crkve i upriličen je već...
article thumbnail  Danas, tijekom misnih slavlja (kako u župnoj crkvi u Prozoru tako i filijalnoj crkvi na Lugu)...
article thumbnail Nastavljajući drevnu tradiciju, danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv....
article thumbnail  Iako je ovogodišnji svečani ispraćaj maturanara Srednje škole Prozor bio predviđen u svibnju, zbog...
article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...

Danas nam se postavlja pitanje o vjerovanju u trajnost života, kao i o vjerovanju u uskrsnuće. Svaki dan čujemo pričati kako ljudi lakše prihvaćaju reinkarnaciju nego li uskrsnuće. U reinkarnaciji se radi o kružnom putu unutar ovog svijeta, a u uskrsnuću o “prijelazu” u drukčiju (transcedentalnu) stvarnost. Diskusija u uskrsnuće bila je prisutna i unutar Hebrejskog vjerovanja. Dapače se uz sve vjerovanje u Yahvea postavljalo i pitanje vječnog života ljudi. Mnogi su vidjeli nastavak života u djeci, zato je bila obaveza uzeti ženu bratovu da mu se ostavi rod i nastavi život.

 

Ono što je bitno u Novozavjetnom navještaju jest to da se budući život razlikuje od ovoga. On nije nastavak ovog i ovakvog “fizičkog” života. Radi se o bivstvu na sasvim novi način, “gdje se niti ženi niti udaje”.

Čovjek živi u ovome svijetu sa svojim tijelom i duhom, ali ipak je duh taj koji je životna kvaliteta. Duh je život i on nastavlja živjeti u živome Bogu iz kojega je i nastao. Iz živoga Boga izlazi živi duh i on mu se vraća. Zato je vrlo važno za shvaćanje čovjeka kakvo je shvaćanje Boga. Izraelova vjera luči Boga od svijeta, iako su povezani ipak su različiti.
Kao što je Izrael (Biblija) svjestan Boga Duha isto tako se stavlja naglasak i na trajnost čovjekova duha. Čovjekov duh je taj koji živi u ovome svijetu i koji će živjeti u vječnosti. Čovjekova punina se ostvaruje u susretu sa živim Bogom, a sve drugo je u tom smislu darovano čovjeku. I tijelo je čovjeku dar kroz koji se on sve više i više oduhovljuje i postaje svjestan svoje ovisnosti o Živome Bogu. Čovjekov život je nešto božansko.

A kada je riječ o uskrsnuću, dobro je imati u svijesti da se ne radi o reanimaciji, niti o reinkarnaciji, nego se radi o uskrsnuću na novo tijelo, zapravo u novom tijelu. Kroz uskrsnuće posvećuje se čovječje tijelo i cijeli svemir. Tako nas uskrsnuće poučava da ne postoji apsolutna odvojenost naravi i nadnaravi. Sve je jedno u Bogu. Pa kao što je početak čovjekovog života dar Božji unutar određenog svijeta, tako je dar Božji čovjekov “prelazak” u transcedentalni svijet. Sad je naš odnos s Bogom kroz tijelo, kroz znak, manjkav, a s uskrsnućem će naš odnos biti neposredan. Mi sad možemo samo naslutiti taj budući život. Više ga naslutimo koliko se više razotkrijemo (kao veo) i oslobodimo svijeta. To se događa u oslobođenoj meditaciji.

Ljudski život sad je neke vrste Božjeg objavljenja. Svaki čovjek je slika Božja i preko te slike Bog se objavljuje, zapravo jedni kroz druge možemo prepoznati i živog Boga. Zato nam samo čovjek može ponuditi nešto od Boga, dok je sve drugo samo stvar koja nas može čak spriječiti da upoznamo izvor svojeg života.

Budući život nije nastavak ovakvog života (zar bi ovako željeli vječno biti?), nego puno kvalitetniji i ostvareniji. Mi u ovome životu kao da trajno tražimo taj život, zato se trajno tražimo i potvrđujemo. Mi trajno ostajemo bića koja trebaju postati... Cijela naša religioznost i cijeli naš život je na tom putu da počmemo živjeti puninu prema kojoj smo usmjereni - prema Bogu.

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com