Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...
article thumbnail  Danas, 19. lipnja, povodom proslave patrona župe Prozor – Presvetog Srca Isusova, kao što je...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, župa Prozor slavi svoj patron. Svečano euharistijsko slavlje s...
article thumbnail    Danas, 18. lipnja (četvrtak) u našoj župi povodom proslave patrona župe, sv. Misu Uočnicu uz...
article thumbnail  Danas, 17. lipnja (srijeda), u našoj župnoj crkvi uz koncelebraciju trojice svećenika,...
article thumbnail    Kao što je i najavljeno, danas, 16. lipnja vjernici u župi Prozor započeli su trodnevni duhovni...
article thumbnail  Dragi prijatelji, sestre i braćo, mladi i stari naše kršćanske katoličke zajednice Presvetog Srca...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, u župnoj crkvi Presvetog Srca...

Hrvatski su svećenici uglavnom loši govornici koji ne znaju zainteresirati vjernike za svoje propovijedi. Mise su im duge, a ponekad se oltarom koriste kako bi se obračunali sa svojim političkim protivnicima, piše Večernji list. No to nije problem samo Crkve u Hrvata, nego se s njime suočava čitava Katolička crkva pa su ovih dana o tome raspravljali biskupi iz cijelog svijeta na Sinodi u Rimu. Oni su zaključili da propovijedi moraju biti bolje pripremljene te puno uvjerljivije. Biskupi naglašavaju da svećenici moraju izbjegavati polemike, a pogotovo ne smiju ulaziti u sukobe s ljudima. Još su pozvali svećenike da se više koriste pomagalima (skice, akustični uređaji) kako bi što više Božju riječi približili vjernicima.

“Mislim da su propovijedi hrvatskih svećenika njihov najveći problem“, kaže bibličar i svećenik dr. Adalbert Rebić te dodaje da hrvatskim svećenicima daje ocjenu 2+ iz propovijedi. Tvrdi da su “govori” naših svećenika uglavnom loše pripremljeni, predugi, nezanimljivi te da vrlo često ne uzimaju Bibliju kao polazište. “Svećenik se već od ponedjeljka treba pripremati za nedjeljnu misu. Na žalost, većina naših svećenika ne drži se toga“, objašnjava Rebić te precizira da se većina počinje pripremati u subotu, i to u “kasnim satima”. Neki svećenici ne uzimaju Bibliju kao polazište, nego “propovijedaju” o politici pa tako nepotrebno ulaze u sukob s vjernicima.

Zanimljivo je da dr. Rebić nema najbolje mišljenje o “oratorskim sposobnostima” nekih najpopularnijih i najkarizmatičnijih hrvatskih svećenika. On smatra da u nastupima karizmatika Zlatka Sudca i Zvjezdana Linića ima “previše teatralnosti i srcedrapateljskih elemenata”, previše emocija te da se previše “galami i gestikulira”. Takve su propovijedi onda i previše jednostrane, a to pak odbija dobar dio vjernika koji ne vole takvu vrstu “duhovne hrane”.
“Takav tip propovijedi ne prihvaća dobar dio vjernika. Pogotovo ne prihvaćaju oni koji su malo više kritični“, kaže dr. Rebić. Što se tiče kardinala Josipa Bozanića, Rebić smatra da su njegove propovijedi dobre te da su brižno pripremljene. Ipak, ima zamjerku. “Mislim da nije dobro što Bozanić u svojim propovijedima za najveće blagdane - Božić, Uskrs i Veliku Gospu - govori o političkim problemima te što polemizira s političarima“, kategoričan je Rebić te ističe da nema ništa protiv toga da visoki crkveni dužnosnici progovore i o tim problemima. Samo, kaže, veliki blagdani nisu pravo vrijeme.

Predsjednik HBK Marin Srakić je, po Rebićevu mišljenju, nešto lošiji propovjednik od kardinala Bozanića, dok dubrovačkog biskupa Puljića, riječkog nadbiskupa Devčića te varaždinskog biskupa Mrzljaka smatra najboljim propovjednicima među svećeničkom elitom. Na drugoj strani, propovijedi splitskog nadbiskupa Barišića više sliče nastupima Sudca i Linića. Rebić posebno cijeni jasne i jezgrovite propovijedi Živka Kustića, piše Večernjak.

Propovijed u power point prezentaciji
Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. Ivan Karlić ističe da je prisutan problem nezanimljivih propovijedi. “Sigurno će mnogi vjernici reći da su im propovijedi dosadne“, ističe Karlić te dodaje da se znade dogoditi da neki svećenici koriste poziciju propovjednika kako bi kritizirali.
Generalno smatra da su propovijedi preduge te da traju znatno duže od optimalnih desetak minuta. Ističe da nedjeljna misa ne bi trebala trajati duže od 50-ak minuta. To se, međutim, uvijek ne poštuje pa se mise vrlo često oduže.
Karlić smatra da bi svećenici trebali više koristiti pomagala za propovijedi, pa čak i neke mogućnosti koje nude kompjutori. Primjerice, prezentacije u power pointu. To se kod nas još ne koristi, kaže Karlić te naglašava da su u Italiji u tom smislu otišli daleko. Zaključuje da nemaju svi dar da budu dobri govornici te da nije lako uvijek biti zanimljiv.

 

Večernji list

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com