Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...
article thumbnail  Danas, 19. lipnja, povodom proslave patrona župe Prozor – Presvetog Srca Isusova, kao što je...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, župa Prozor slavi svoj patron. Svečano euharistijsko slavlje s...
article thumbnail    Danas, 18. lipnja (četvrtak) u našoj župi povodom proslave patrona župe, sv. Misu Uočnicu uz...
article thumbnail  Danas, 17. lipnja (srijeda), u našoj župnoj crkvi uz koncelebraciju trojice svećenika,...
article thumbnail    Kao što je i najavljeno, danas, 16. lipnja vjernici u župi Prozor započeli su trodnevni duhovni...
article thumbnail  Dragi prijatelji, sestre i braćo, mladi i stari naše kršćanske katoličke zajednice Presvetog Srca...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, u župnoj crkvi Presvetog Srca...

Odavno je Crkva prihvatila znanstvenu činjenicu evolucije. Premda neki neobrazovani ljudi još uvijek pogrešno misle da je Crkva protiv evolucije života u prirodi. Prah zemaljski iz koje je Bog napravio čovjeka zove se život na zemlji s njegovim DNK. Koliko je taj život nešto ljepše i vrednije od prašine ili gline! Ali, taj život ima neke nezgodne osobine, kao što je borba za opstanak: jedi ili ćeš biti pojeden! Život je pun okrutnosti. Bakterije napadaju organizme, ribe se međusobno gutaju, dinosauri žderu dinosaure, jelen probada jelena u borbi za srne. Zemaljski život! Blagoslov, ali i prokletstvo. Zemlja je puna klanja, prolijevanja krvi i proždiranja. Ipak, čovjek sa svojim ratovima, spletkama i hajkama ne pokazuje samo iz kakve je gline napravljen, njegova je borba za moć još dublja i strašnija, i nije sasvim prirodna.

Čovjek se razlikuje od ostalog života na zemlji jer je biće kulture, transcendencije i slobode. Čovjek je razvio znanost s kojom je krenuo u osvajanje svijeta, te religiju, umjetnost i filozofiju kojima transcendira svijet i u čudesnoj mjeri obogaćuje i profinjuje svoj život. Biće transcendencije ne pripada samo svijetu. Ako se životinje međusobno proždiru, čovjek to ne mora činiti. Kriteriji su ljudskosti drugačiji od prirodnih zakona. Čovjek posjeduje duhovnu i kritičku svijest spoznaje dobra i zla. Vidi opakost klanja i proždiranja.
Pišu da je Darwin u prirodi otkrio borbu za opstanak nadahnut kapitalističkom konkurencijom. (Kapitalizam kao da sadrži nešto od prirodnog poretka.) Neki su teoretičari nakon Darwina darvinizam primijenili na društvo. Smatrali su da prirodni zakoni vrijede jednako za čovjeka kao i za životinju, da je čovjek tek biće prirode. Krajnja konzekvencija takvog stava dovela je do nacističkog rasizma. Pobjeđuju samo jači pojedinci i jače rase, oni koji će pojesti ostale. Takvi posljednji preostali darvinisti među vjernicima jesu integristi i fundamentalisti, i oni koji se nekritički obrušuju na evoluciju u prirodi. Razmišljaju otprilike: ili će ateisti pojesti nas ili ćemo mi pojesti ateiste.

Glas Koncila, broj 8 (1652),  Josip Sanko Rabar

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com