Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...
article thumbnail  Danas, 19. lipnja, povodom proslave patrona župe Prozor – Presvetog Srca Isusova, kao što je...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, župa Prozor slavi svoj patron. Svečano euharistijsko slavlje s...
article thumbnail    Danas, 18. lipnja (četvrtak) u našoj župi povodom proslave patrona župe, sv. Misu Uočnicu uz...
article thumbnail  Danas, 17. lipnja (srijeda), u našoj župnoj crkvi uz koncelebraciju trojice svećenika,...
article thumbnail    Kao što je i najavljeno, danas, 16. lipnja vjernici u župi Prozor započeli su trodnevni duhovni...
article thumbnail  Dragi prijatelji, sestre i braćo, mladi i stari naše kršćanske katoličke zajednice Presvetog Srca...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, u župnoj crkvi Presvetog Srca...

Nakon gotovo punih 67 godina od tužnog listopada 1942. kada su četnici u tri dana (6. – 8. listopada) pobili skoro tisuću nevinih ljudi od Sovića do Rumboka, od Donje Rame do Prozora, unuci, bliži i najbliži rođaci ovih dana završili su lijep spomenik muževima-mučenicima u selu Maglice, Gornja Rama. Četnici su ih pobili 8. listopada otjeravši njih dvadeset i jednog iz kuća na Maglicama na Smojnik (Krmkov dolac) i tu njih 18 ubiše. Dvojicu (Franjo Čuljak i mladić Jure Beljo) pustili su da bježe, a jedan (Franjo Penava) ranjen je pobjegao u šumu, pošto je kao mrtav dugo ležao pod tjelesima ubijenih. Šestoricu četnici ubiše na drugim lokacijama u selu kao i tri muslimana koji su živjeli na Maglicama.

 O četničkom pokolju u Rami napisano je puno stranica s mnogo podataka i brojeva. Čini se da je najbolje stranice o tim strašnim danima i nevinim žrtvama napisao pokojni ramski franjevac fra Bono Ravlić u svjoj knjizi Svjetlo u tami, objavljenoj 2003. u nakladi Matice hrvatske, ogranak Prozor.

U Rami se i danas vrijeme broji „prije četnika“ i „poslije četnika“.

Davne 1970. godine nekolicina najbližih rođaka ubijenih na Maglicama namjeravala je podići spomen-ploču iznad Krmkovog doca, ali tadašnje vlasti nisu dopustile da na ploči stoji „pobijeni od četnika“. Zahtijevali su da se napiše „pobijeni od narodnih neprijatelja“. „Narodna vlast“ je počela istraživati tko stoji iza inicijative, da ga se ušutka. Zbog toga, inicijatori su se umirili.
Prošle godine inicijatori podizanja spomen-obilježja skupili su nešto novca, te su u granitnu ploču urezali imena 24 ubijena Hrvata na Maglicama i podigli spomen-obilježje s desne strane Krmkovog doca na Smojniku, pokraj puta koji vodi u Gornje Višnjane. Ovog proljeća inicijatori i izvođači radova su iskoristili lijepo vrijeme, i ogradili su spomen obilježje.

Koliko nam je poznato, ovo je prvo spomen-obilježje žrtvama četničkog pokolja u nekom ramskom selu i na mjestu na kojem je masovno izvršen pokolj nevinih ljudi. Ne zaboravljamo spomen-obilježje svim stradalnicima ova posljednja dva rata podno Ramskog križa u samostanskom „Džolinom šetalištu“ na Šćitu.
U nedjelju, 7. lipnja 2009. nakon pučke mise bit će blagoslov spomen-obilježja i molitva za nevine žrtve toga davnog, ali nikada zaboravljenog 8. listopada 1942.

Ovim pozivamo rodbinu četničkih žrtava na Maglicama da izađe do Krmkovog doca, pokloni se „sjeni“ predaka i pomoli za njihove duše.

Na ploči su ispisana ova imena: Andrija Beljo, Jakov Beljo, Franjo Beljo, Nikola Beljo, Stipo Beljo,Tadija Bošnjak, Božo Bošnjak, Jure Bošnjak, Ivo Bošnjak, Stipo Bošnjak, Šimun Bošnjak, Nikica Grbeš, Petar Grbeš, Božo Grbeš, Stipo Grbeš, Ante Grbeš, Jure Grbeš, Jozo Jurić, Nikola Jurić, Mile Mišura, Miško Mišura, Ivče Pedić, Ivan Čuljak i Andrija Penava.

 

 

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com